Što građani mogu sami napraviti kako bi zaštitili svoju imovinu?

Privremeno/neodređeno napuštene nekretnine – ako možete fotografirajte stanje prije izlaska iz stana kao i vrijednosti koje ne možete nužno ponijeti i ponesite stvari veće vrijednosti. Idealno bi bilo ostaviti upaljenu lampu ili svjetlo u jednoj sobi. Ulazi i prostori ispred ulaza, kao i dvorišta bi trebala biti osvijetljena. Ukoliko imate postavljene nadzorne kamere, provjerite da li su ostale funkcionalne jer mogu biti od krucijalne važnosti u prikupljanju dokaza.

Zgrade/kuće u kojima su ostali neki od stanara – zamolite susjede/suvlasnike da ako uoče sumnjivo ponašanje da odmah zovu policiju. Također, neka ne otvaraju vrata nikome tko se nije najavio, a ako čuju pokušaj provale neka odmah zovu MUP na 192 ili 112 te ih drže na liniji do dolaska patrole te neka ne pokušavaju sami intervenirati. Ukoliko su vam provalnici u blizini stana nemojte stajati blizu ulaznih vrata.

Stanari/vlasnici koji očekuju procjenitelje – provjerite službene odore ovlaštenih osoba tako da ih lakše raspoznate kada dođu te ih obavezno zatražite legitimaciju prije nego što ih pustite u nekretninu. Ukoliko vam je osoba sumnjiva jer učestalo obilazi nekretninu, zamolite da vam se predstavi i kaže u kom svojstvu dolazi, na čiji poziv i ispred koje tvrtke.

Stanari/vlasnici koji su ovisni o pomoći volontera i drugih osoba – tražite ih službenu legitimaciju prije nego što im otvorite vrata, a ako ste s njima u telefonskom kontaktu zamolite ih da vas nazovu kada dođu do vašeg stana umjesto da samo pozvone. Ukoliko se radi o neregistriranim i samovoljnim volonterima, nastojte da to bude osoba s preporukom koju netko od vaših bližnjih poznaje.

Internet komunikacija – nemojte javno stavljati lokaciju nekretnine, a u kojoj trenutno nitko ne boravi, kao ni postove u kojima navodite napuštanje objekta te lokaciju istog. Izbjegavajte objavljivanje fotografija prema kojima se može odrediti lokacija objekta. Ne odgovarajte na mailove sumnjivog sadržaja, osobito ako niste sigurni u pošiljatelja. Nužno je napomenuti i da ne odgovarate na telefonske pozive iz inozemstva, osobito ukoliko u tim državama nemate srodnika jer su telefonske prijevare opet uzele maha.

Za dodatne detalje i specifičnosti slučaja, savjet možete dobiti od 12-23h na broj telefona 01/44 00 377