Koje su prednosti i nedostaci angažirati ženu detektiva

Prošlo je ono vrijeme kada su u detektivskim poslovima bili prisutni isključivo muškarci. Sada za potrebe rješavanja vašeg slučaja možete unajmiti i ženu detektiva. Ali kako se odlučiti za koji je slučaj bolje angažirati ženu, a za koji muškarca?

Posljednjih godina se bilježi sve veća prisutnost žena u vojnim i policijskim strukturama, a njihova uloga u sustavu postaje sve značajnija i vrjednija. Iako bi u nekim slučajevima ženama bilo lakše razgovarati sa ženom detektivom, posao mogu jednako dobro obaviti i muškarci i žene. Međutim, nekim klijentima je lakše povjeriti se ženi, posebno ukoliko računaju na empatiju i veće razumijevanje za njihov problem. U tom kontekstu je i sam odnos sa klijentom puno otvoreniji i napredniji. Ukoliko je klijentu važna i kvaliteta, žene imaju tu prednost da bolje razumiju ljude, lakše uspostavljaju komunikaciju, više su fokusirane na detalje i imaju visoke profesionalne standarde. Upravo ove kvalitete imaju veliku prednost u istražiteljskom poslu.

Koje su prednosti žena detektiva?

  • Žene lakše uspostavljaju komunikaciju s ljudima;
  • Ljudi se osjećaju manje ugroženo od strane žene, što čini da je ženi lakše doći do informacija koje traži;
  • Ukoliko netko uoči ženu koja sjedi u automobilu pred zgradom, neće olako posumnjati u nešto;
  • Žene su više street smart jer su, kao slabiji spol, razvile vještinu bolje prosudbe situacija u kojima se nađu;
  • Žene su radi prirodnog instinkta u prednosti kada su u pitanju slučajevi u kojima su uključena djeca;
  • Generalno, žene su i bolji slušaoci što čini njihovu prednost da saslušaju sve detalje vezane za slučaj, kao i da izrečeno razumiju;
  • Žene su prilagodljivije, naročito kada su u pitanju poslovi izvida jer se lako uklope i prilagode sredini i okolnostima;
  • Žene imaju sposobnost učiniti situaciju prijateljskom i lakše obave intervju sa svjedocima ili okrivljenicima te lakše dopiru do njihovih misli.

Muške kolege su postali svjesni prednosti ženskih kolegica u poslu, pa nerijetko se i sami odlučuju za suradnju na pojedinim slučajevima i traže pomoć.

Žene su rođene špijunke, a neki od najboljih agenata tajnih službi poput Mossad-a, MI6 ili KGB-a pripadaju „slabijem spolu“. Žene su često i na rukovodećim pozicijama u obavještajnim službama jer su se pokazale kao bolje i pravednije šefice nego (tašti) muškarci. Službe su odavno uvidjele prednosti žena u tom poslu, a i nemali je broj veoma uspješnih.

Ukoliko se i svjetske sile oslanjaju na prednosti žena u poslu špijuna, istražitelja i detektiva, zar ima razloga da vi još dvojite?