Izuzimanje otisaka

Prilikom ishodovanja Uvjerenja o nekažnjavanju ili za potrebe zaposlenja u pojedinim korporacijama, za vas smo u mogućnosti izuzeti vaše otiske prstiju na za to propisanom obrascu, te pomoći u cjelokupnom procesu i prikupljanju potrebne dokumentacije.

Iako smo u Hrvatskoj „naučeni“ na davanje otisaka prstiju za potrebe izrade osobne iskaznice u velikom broju drugih država to nije slučaj. Naime, većina državnih agencija izuzima otiske samo u slučaju uhićenja ili za potrebe eliminacije nespornih tragova. Međutim, na licu mjesta nekog događaja se prikupe brojni tragovi te se pohranjuju u bazu neriješenih predmeta, ukoliko se ne detektira osoba kojoj otisci pripadaju. Na ovaj način pojedine države ne prikupljaju biometrijske podatke od svih građana, već samo onih koji su došli u sukob sa zakonom ili su zaposleni na radnim mjestima od posebne važnosti ili rizika.

Prilikom prikupljanja otisaka za potrebe zaposlenja, otisci se provjeravaju u AFIS (Automated Fingerprint Identification System) bazi neriješenih predmeta. Ukoliko se radi o zaposlenju na nekom radnom mjestu od posebne važnosti (rizika), tada se otisci prstiju samo pohranjuju kako bi se, u slučaju incidenta, lakše identificiralo počinitelja ili osobu.

Digitalni nomadi

U posljednje vrijeme svjedočimo ekspanziji digitalnih nomada – osoba koje sa različitih dijelova svijeta dolaze i borave u Hrvatskoj. No vrlo se malo spominju lokalni digitalni nomadi koji obavljaju posao za tvrtke van Hrvatske, izravno se prekogranično zapošljavaju iako ostaju fizički prisutni u matičnoj državi ili otvaraju tvrtke radi širenja poslovanja.

Korporacije

U korporativnom svijetu je postalo gotovo uvriježeno da se tijekom procesa zapošljavanja, provjera prošlosti zaposlenika gotovo podrazumijeva. Ovisno o vrsti radnog mjesta, provjere sežu do testiranja na droge, kreditnih zaduženja, provjere diploma, bivših zaposlenja itd. a sve iz razloga što poslodavci žele znati da zapošljavaju osobu od povjerenja te da se budućem zaposleniku mogu otkrivati poslovni i drugi podaci.
Istraživanje koje je proveo HireRight pokazalo je da u 54% slučajeva se otkriju razlike u priloženom životopisu od realnosti. Temeljem prikupljenih podataka prilikom pozadinske provjere, poslodavac odlučuje da li će osobu zaposliti te da li su razlike značajne. Slijedom navedenog, pojedine države ili poslodavci zahtijevaju i da im se dostave otisci prstiju bez obzira što osoba prije tog nikada nije boravila u državi u kojoj se zapošljava ili otvara tvrtku.

Uredi policije u svijetu s kojima imamo redovnu suradnju

Kanadska Policija

Kanadska Policija

FBI

FBI

Policija Hong Konga

Policija Hong Konga

MUP Qatar

MUP Qatar

Policija Južne Afrike

Policija Južne Afrike

Policija Ugande

Policija Ugande

Trebate li više informacija ili imate specifično pitanje?