Pozadinske provjere imaju dosta široku primjenu u praksi u smislu pravnih osoba kojima je takva usluga od velikog značaja. Gotovo sve tvrtke koje imaju „osjetljivo“ poslovanje, kao što su data centri, farmaceutske tvrtke, tvrtke koje se bave proizvodnjom i distribucijom električne energije, plina i različitih vrsta goriva ili lako zapaljivih materijala, zatim tvrtke koje proizvode prehrambene proizvode, tvrtke koje posluju s novcem i vrijednostima

Sve navedene tvrtke imaju radna mjesta na kojima djelatnik koji ima pristup ključnim prostorijama ili većini dijelova proizvodnog pogona, u određenim prilikama može počiniti nemjerljivu štetu u poslovanju te je iz tog razloga dobro imati povećan oprez pri zapošljavanju i dodjeli odrađenih ovlasti.

Jednako mogu biti pogođene privatne kao i državne tvrtke, no to ne umanjuje i značaj privatnih osoba koje često uzimaju usluge različitih agencija ili zapošljavaju pomoćno osoblje preko agencija za posredovanje.

Da pojasnimo na primjeru. Osoba XY želi dodatno štititi privatni posjed te uz usluge tehničke zaštite posjeda i objekata na njemu traži i prisutnost tjelesne zaštite. S obzirom na stanje u privatnom zaštitarskom sektoru, preporuka je dodatno provjeriti osobe koje vam tvrtka šalje jer sigurno ne želite da vam na posjed dođe i pomno prati sva dešavanja osoba koja je labilnog karaktera, koja će radi osobnih poteškoća prodati podatke o vašem posjedu nekim sumnjivim osobama ili još gore sudjelovati u pripremanju nekog kaznenog djela. Iako se ovakva praksa ne susreće često na području Hrvatske, u drugim zemljama EU to je na žalost čest slučaj, a da klijent jako dug period uopće ne otkrije da mu podaci „cure“ upravo preko osoba koje su zadužene da ga štite.

Iako cijena nije jamac kvalitete usluge, sasvim je sigurno pokazatelj da je osoba jako puno uložila u svoj razvoj kako bi mogla zadovoljiti potrebe klijenta na profesionalan i odgovoran način.

Ukoliko vam je stalo do svog poslovanja, zadovoljstva klijenata ili vlastite imovine, dodatna provjera osoba i kandidata koje angažirate svakako ne bi trebala biti upitna.

Često se susreće i izreka „Ukoliko smatrate da je profesionalac skup, probajte angažirati amatera“ Na današnje vrijeme susreće se jako puno osoba koje su jako slatkorječive i sklone falsificiranju diploma, certifikata i slično, a ukoliko takvu osobu zapošljavate na neko od osjetljivih i odgovornih radnih mjesta, poslovanje vam sasvim sigurno može biti ugroženo.