Osobni položaj i imovinski status građana

Samo neki od prošlogodišnjih natpisa iz novinskih članaka: Lažni biznismen iz Vijetnama ili  Pijana afera. Ono što je zajedničko u oba slučaja jeste da su prozvani političari uredno sjeli i pregovarali sa osobama koje su im se lažno predstavile. U drugonavedenom slučaju vjerovalo se studentici koja se predstavila kao ruska milijunašica, a što je dotičnog koštalo karijere i gotovo privatnog života i braka. Ovo su samo priče koje su imale odjeka jer se radi o osobama iz politike pa su slučajevi našli svoje mjesto i na portalima, inače ovakvih slučajeva je u svakodnevnom životu i više nego bi prosječan čovjek mogao pojmiti.

U praksi se često susreću slučajevi gdje se osobe predstavljaju za menadžere nekih kompanija koje eto baš imaju interesa sklopiti posao o izvozu proizvoda iz kućne radinosti na EU tržište. Kako većina osoba koja se bavi proizvodnjom za potrebe kvarta, naravno da nemaju osnovna znanja o tržištu, o fluktuaciji i politici tržišta EU jer im je domet uz sav trud i ulaganje na razini kvarta ili u najboljem slučaju međugradskom tržištu (ali njih se već smatra uspješnima), a kao takvi postaju odlična meta prevaranata koji do svojih žrtava dolaze na sve načine. Jedno vrijeme je bila jako aktuelna suradnja sa talijanskim firmama u području drvne industrije, a tvrtke na našim područjima koje su zatvorile vrata ubrzo nakon loše sklopljenog ugovora je jako veliki broj, no novine se ne bave malim ljudima, pa makar takve tvrtke zapošljavale 10-50 djelatnika, a to ipak znači i 50 obitelji direktno ugroženih kao posljedica lažnog predstavljanja a samim time i loše sklopljenog ugovora i poslovnog dogovora.

Zadnjih godina veliki broj tvrtki se susreće sa ponudama, bolje rečeno računima poslanih u ime neke njemačke tvrtke, a nemali broj poduzetnika takve račune i plati bez da uopće razumiju o čemu se radi. Često takvi računi dospiju direktno u ruke njihova knjigovodstvenog servisa, pa nerijetko i same knjigovođe bez dodatne provjere izvrše plaćanje, a to je tek početak kojim sebi proizvedu dodatne probleme jer prihvaćanjem i plaćanjem prvog računa, indirektno se daje privola i kreće suradnja „na neviđeno“, a prema zakonima drugih zemalja vi ste na taj način sklopili ugovor. Izvlačenje iz ovakvih štetnih poslova, još uz nedovoljno poznavanje stranih jezika, proizvodi ogromne troškove i dodatno iscrpljuje svakog poduzetnika, ma koliko se on smatrao uspješnim ili se još uvijek bori za komadić prostora na tržištu.

Kako vrijedi pravilo „svaka roba ima svog kupca“, tako i prevaranti nađu svoje žrtve ma koliko smatrali da ste verzirani, naučeni, imate šesto čulo ili se oslanjali na što god, ništa vas ne amnestira da u životu nećete biti prevareni od neke osobe.

Ukoliko ste dobili neku ponudu, koja vam djeluje jako privlačno, pa makar zvučala i logično, trošak angažmana privatnog detektiva da dodatno provjeri osobu ili tvrtku je gotovo pa mizeran u odnosu na štetu koju vam odnos s tom osobom ili tvrtkom može proizvesti. Čak i da se radi o najsofisticiranijim prevarantima ili oblicima prevara uz angažman privatnog detektiva, bar ćete znati da ste poduzeli sve korake, a dužnost detektiva je i da u najgorim situacijama izvuče najbolji ishod za klijenta te ga svojim  radom zaštiti od štete koja može proizaći iz tog odnosa, koliko je više moguće.