Aktualna krizna situacija koju je stvorila pandemija ima također značajan utjecaj i na sigurnost. Vanredne situacije izazvane prirodnim katastrofama ili stanjima izazvanim sukobima, odnosno stanjima epidemije ili pandemije posljedično sa sobom donose i porast kriminaliteta.
Ovisno o vrsti krize, mogu se očekivati različita odstupanja u ponašanju čak i kod osoba koje nisu sklone kriminalnom ili ekscentričnom ponašanju. Vanredne situacije izazivaju iracionalno ponašanje kod ljudi, što se može vidjeti na primjeru prekomjerne kupovine zaliha toaletnog papira. Također se može vidjeti stvaranje prekomjerne količine zaliha sapuna, sredstava za dezinfekciju i ostalih higijenskih potrepština. Iako se na prvi pogled čini banalno, nedostatak potrepština ovog tipa izravno ugrožava ostale koji se možda nisu snabdjeli. Uslijed nedostatka higijenskih potrepština, takve osobe povećavaju rizik od pojave oboljenja što radi dodatan pritisak na cijeli sustav koji je na granici izdržljivosti.
Stvaranje zaliha i prekomjerno korištenje sredstava za dezinfekciju koji se mogu naći u trgovinama široke potrošnje gotovo da ne pomažu kod virusnih epidemija. Većina dezinfekcijskih sredstava ubija bakterije ali ne i viruse koji se tretiraju na drugačije načine, primjerice medicinskim dezificijensima, izlaganjem visokim temperaturama ili UV zračenjima na propisan način.
Ovih se dana u medijima mogu naći tekstovi o neodgovornom društvenom ponašanju, primjerice zaraženi otac koji nije zaštitio niti vlastito dijete, a samim time niti okolinu koja je bila u izravnom kontaktu. Zatim je svojim dolaskom ugrozio bolnicu i njene djelatnike koje je gotovo nemoguće zamijeniti u vrijeme velike krize.
Zatim još jedan primjer čovjeka koji je svjestan simptoma proveo par sati u čekaonici bolnice ugrožavajući sve prisutne i izlažući ih opasnosti; potom primjer čovjeka iz Napulja koji je svjesno pljunuvši na liječnika i medicinsku sestru dodatno ugrozio i ostale pacijente kojima je potreban tretman jer zaraženo osoblje nije više u mogućnosti pomagati pacijentima.
Kada se ulice prazne, radi samoizolacije većeg broja osoba, tada se znatno povećava rizik od krađa i razbojništava ali i drugih oblika kriminaliteta. Razlog tome je smanjen broj potencijalnih svjedoka što pogoduje kriminalcima ali i ugroženim članovima društva, koji bi mogli radi teške ekonomske situacije lakše posegnuti za ekstremnim odlukama.
U ovakvim situacijama, društvena odgovornost i pomoć građana je nužno potrebna. Bilo da se radi o pomoći u nabavci namirnica za susjede, čime se smanjuje broj osoba koje se kreću po trgovinama, a samim time i njihov rizik od zaraze. Zatim je tu plansko djelovanje i samoorganizacija na razini stambenih zgrada ili četvrti. Racionalno i odgovorno trošenje namirnica, odgovorno ponašanje i redovita provedba higijenskih navika, blagovremena reakcija i dojavljivanje o svim neuobičajenim aktivnostima. Pri tome je potrebno voditi računa da se ne ugrozi vlastiti ili nečiji život, što možete spriječiti pozivanjem u pomoć stručnih osoba ili službi koje su na raspolaganju. Biti svjestan situacije oko sebe i donositi racionalne i ispravne odluke je u ovom trenutku doista neophodno.
Za oko nevidljivi virus je stavio na test sve nas, obitelji, širu zajednicu, službene instance i to istovremeno u svim državama svijeta. Stoga je i vaš doprinos ključan kako bi se kriza prebrodila sa što manje štete. Budite odgovorni prema sebi, bližnjima i prema okolini koja vas okružuje. Ne postoji alternativa za biti čovjek.